The Ellinikon

Σχετικά με το
The Ellinikon

Ένα μοναδικό πολυδιάστατο έργο που θα αλλάξει την πόλη

Το The Ellinikon είναι η μεγαλύτερη πρωτοβουλία αστικής ανάπλασης, στην ιστορική έκταση του πρώην Ανατολικού Αεροδρομίου, και στόχο έχει να επαναπροσδιορίσει το αστικό τοπίο, και να δημιουργήσει μια πόλη του μέλλοντος βασισμένη στην καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τον πολιτισμό.

Το όραμά μας είναι να μεταμορφώσουμε αυτήν την εμβληματική τοποθεσία σε έναν δυναμικό κόμβο που ενσωματώνει τη σύγχρονη ζωή, τους χώρους πρασίνου και την τεχνολογία. Το The Ellinikon θέτει ένα νέο πρότυπο για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, προσφέροντας ένα λαμπρό και ευημερούν μέλλον τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του. Καλώς ορίσατε στο μέλλον.

15 MIN
10 MIN
5 MIN
 1. Metro Station
 2. The Ellinikon Business District
 3. Education, Private School
 4. The Ellinikon Mall
 5. Metro Station
 6. Sports
 7. The Ellinikon Park
 8. The Cove Villas
 9. Residences/Apartments
  at Little Athens
 10. The Cove Residences
 11. Beach Hotel &
  Branded Residences
 12. The Beach
 13. Riviera Tower
 14. Health Park
 15. Marina
  Yacht Club
 16. Riviera Galleria
 17. Marina Hotel & Branded Residences

Καλωσορίσατε στον κόσμο του The Ellinikon!

Σε ένα νέο προορισμό παγκόσμιας κλάσης, σε μια νέα έξυπνη και πράσινη πόλη δίπλα στην Αθήνα, στο μεγαλύτερο έργο ανάπτυξης στην Ευρώπη!

Με θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και ηλιοβασιλέματα που κόβουν την ανάσα από κάθε σημείο της Αθηναϊκής Ριβιέρας, το Ελληνικό φιλοδοξεί να αποτελέσει τον δικό σας απόλυτο προορισμό για όλο το χρόνο. Ζήστε την επιτομή της σύγχρονης ζωής με κατοικίες τελευταίας τεχνολογίας, ζωντανές εμπορικές περιοχές, ακμάζοντες επιχειρηματικούς κόμβους, συναρπαστικούς χώρους διασκέδασης και χαλαρές αποδράσεις, όλα ενσωματωμένα απρόσκοπτα σε μια πόλη 15 λεπτών για όλους.

Το The Ellinikon, το νέο ορόσημο της Ελλάδας του 21ου αιώνα, σας προσκαλεί να ξεκινήσετε ένα ταξίδι απαράμιλλων εμπειριών και ατελείωτων ανακαλύψεων.

The Ellinikon

 • The Ellinikon Park

 • The Ellinikon Riviera

 • Η Μαρίνα

 • Κατοικίες γνωστών ξενοδοχειακών brands

 • Παραλιακές κατοικίες

 • Κατοικίες στο πάρκο

 • Εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

 • Ιδιωτική & Ανώτερη Εκπαίδευση

 • Αθλητικές εγκαταστάσεις

 • Αθλητικοί σύλλογοι

 • Χώροι πολιτισμού

 • Φιλοξενία & Ξενοδοχεία

 • Καταστήματα & Εμπορικά Κέντρα

 • Εμπορικά Γραφεία & Πύργοι

 • Τουριστικό Θέρετρο

Κοινωνικά οφέλη

 • 6.200 στρ.

  αστικής ανάπλασης

 • 600 στρ.

  πρασίνου και ανοικτών χώρων

 • 1 χλμ.

  δημόσιας παραλίας

 • 50 χλμ.

  μονοπάτια και ποδηλατόδρομοι

Οικονομικά οφέλη

 • €14 δισ.

  πρόσθετα κρατικά έσοδα

 • 1 εκ.

  τουρίστες ετησίως

 • 85.000

  νέες θέσεις εργασίας

Οδηγίες & Πληροφορίες Επισκεπτών

Στόχος μας είναι να προωθήσουμε ως κύριο τρόπο μετακίνησης τις δημόσιες συγκοινωνίες από και προς το The Ellinikon. Μαζί θα μειώσουμε την κυκλοφοριακή συμφόρηση και τη ρύπανση.

Το The Ellinikon θα είναι εύκολα προσβάσιμο μέσω των πολλών συγκοινωνιακών συνδέσεων.

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

Πότε θα ολοκληρωθούν οι αναπτύξεις του The Ellinikon;

Οι περισσότερες από τις αναπτύξεις της φάσης 1 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμες ως το τέλος του 2026.
Ήδη έχει παραδοθεί στο κοινό το Experience Park, ένα πάρκο εμπειριών, ένα πάρκο συμβίωσης τόσο μεταξύ των ανθρώπων, όσο και μεταξύ ανθρώπων και φύσης. Εκτείνεται σε έκταση 280 στρεμμάτων και περιλαμβάνει περίπου 500 δέντρα, 55.000 φυτά, 4 πλατείες και πολλές εκπλήξεις!
Ανακαλύψτε επίσης, το Experience Centre μέσα στο Experience Park και ξεναγηθείτε στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της μεγαλύτερης αστικής ανάπλασης της Ευρώπης, του The Ellinikon, μέσα από μια ξεχωριστή, διαδραστική έκθεση.

Πότε μπορώ να επισκεφθώ το Experience Park και το Experience Centre;

Το Experience Park λειτουργεί καθημερινά 9.00 – 22.00 και είναι ανοιχτό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το πάρκο καθώς και την πρόσβαση σε αυτό, στην επίσημη ιστοσελίδα μας: www.experiencepark.theellinikon.com.gr.

Το Experience Centre λειτουργεί καθημερινά, 9.00 – 21.00. Κάντε τώρα δωρεάν προκράτηση θέσης, για να απολαύσετε μια μοναδική, διαδραστική έκθεσης που παρουσιάζει τις καινοτομίες του πιο φιλόδοξου και αειφόρου έργου αστικής ανάπλασης στην Ελλάδα. Μάθετε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα μας: www.experiencecentre.theellinikon.com.gr.

Πού βρίσκεται το The Ellinikon;

Το The Ellinikon βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης της Αθήνας - της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Της πόλης όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και όπου βρίσκονται αρχαιολογικοί θησαυροί, όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας.

Το The Ellinikon είναι ένα ελληνικό τοπίο στις ακτές της Μεσογείου και εκτείνεται στην πανέμορφη παραλιακή ζώνη της Αθήνας. Είναι κάτι εντελώς μοναδικό για τη θέση, την κλίμακα και τις δυνατότητές του. Έχει άμεση συνδεσιμότητα με το κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι του Πειραιά και το διεθνές αεροδρόμιο.

Θα έχουν όλοι πρόσβαση στο The Ellinikon;

Το The Ellinikon θα είναι ανοιχτό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Όλοι θα μπορούμε να επισκεφτούμε το Πάρκο του Ελληνικού, την νέα παραλία, την μαρίνα και να περπατήσουμε και να κάνουμε ποδήλατο στους πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους μήκους 50 χλμ. χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για την είσοδό σε αυτά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση και η ζεστή φιλοξενία ατόμων με ειδικές ικανότητες είναι πρωταρχικό μας μέλημα.

Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα 15ετίας και θα ολοκληρωθεί σε στάδια. Στην πρώτη 5ετή φάση θα χαρούμε το 45% του Πάρκο του Ελληνικού, δίκτυο πεζοδρόμων και κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία νέας παραλίας μήκους 1 χλμ, και την αναβάθμιση της μαρίνας του Αγ. Κοσμά. Τα έργα υποδομής δεν σταματούν εδώ αλλά συνεχίζουμε με συγκοινωνιακές και λειτουργικές υποδομές και λιμενικά έργα, δύο νέα εμπορικά κέντρα και το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα IRC, τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, την ανάπλαση των hangars και του κτιρίου Saarinen, καθώς και οικιστικές αναπτύξεις και ξενοδοχεία.

Ποια θα είναι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την Ελλάδα;

Το Ελληνικό είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς. Στόχος μας είναι η ανάδειξή του ως ένα σημαντικό κέντρο οικονομικής, περιβαλλοντικής και καινοτόμας ανάπτυξης, παγκοσμίου τουριστικού προορισμού, επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το έργο του Ελληνικού ύψους €8 δισ., αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στην ολοκλήρωση του, ενώ παράλληλα, θα συνεισφέρει συνολικά πάνω από €14 δισ. έσοδα σε φόρους στο κράτος. Αναμένεται να δημιουργήσει επίσης περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.

Τι αλλαγή θα φέρει το The Ellinikon στην καθημερινότητα;

Τα οφέλη από την ανάπλαση του Ελληνικού θα είναι πολλαπλά για όλους τους πολίτες. Στο κέντρο του έργου ανάπλασης βρίσκεται μια πρότυπη αστική ανάπτυξη με σημαντικές εκτάσεις αφιερωμένες στο κοινό καλό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Το The Ellinikon θα είναι μια νέα πόλη με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και εργαζομένους που θα έρχονται στην περιοχή καθημερινά. Θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, αυξάνοντας την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, ωφελώντας συνολικά την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, η δημιουργία του Πάρκου του Ελληνικού και των κοινόχρηστων χώρων που συνολικά θα ανέρχονται σε 2.600.000 τ.μ, θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να αθληθούν και να παρακολουθήσουν ποικίλες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Το The Ellinikon θα αποτελέσει μια νέα κοιτίδα πολιτισμού διεθνούς ενδιαφέροντος.

Πώς θα καταφέρει το The Ellinikon, στο σύνολό του, να ενσωματωθεί στον αστικό ιστό της Αθήνας;

Το έργο βασίζεται σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με διεθνή πρότυπα στο οποίο μεγάλες περιοχές είναι ελεύθερες για δημόσια χρήση. Έτσι στο Πάρκο του Ελληνικού θα αναπτυχθούν κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου ανοιχτές για όλους μας, καθώς και περιοχές όπου θα δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί, ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολιτιστικά κέντρα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για να μπορούμε να χαιρόμαστε μια καλύτερη καθημερινότητα.

Το όραμά μας είναι να αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή. Ο χαρακτήρας της περιοχής όμως καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά θα διατηρηθούν στο ακέραιο με την αναβάθμιση των ιστορικών κτιρίων σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ποιο είναι το εκτιμώμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ελληνικού μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (5ετίας) ανάπτυξης;

H επένδυση στο Ελληνικό εκτελείται με πρότυπο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Επιδιώκουμε να λειτουργούμε ως υπόδειγμα μεγάλου "πράσινου έργου".
Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι για εμάς περισσότερο από αυτονόητες έννοιες για αυτό και έχουμε προβλέψει σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε πρόσβαση στο The Ellinikon με τα ΜΜΜ, με ποδήλατο ή πεζοί ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να επιτευχθεί μείωση των ρύπων. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος της έκτασης του The Ellinikon θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Κατά τη διάρκεια του έργου έχουμε προβλέψει σχέδιο διαχείρισης και απόθεσης των υλικών που προέρχονται από τις εργασίες κατεδάφισης και κατασκευής. Επίσης, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε το κατασκευαστικό μέρος να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο και περιορισμένες οχλήσεις στις γύρω περιοχές.

Τι συστήματα smart city θα υπάρχουν στο The Ellinikon;

Το έργο στο Ελληνικό αποτελεί το μοντέλο μιας πρότυπης αστικής ανάπλασης με την ενσωμάτωση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Μεταξύ άλλων στο έργο ενσωματώνουμε έξυπνες υποδομές συστημάτων άρδευσης, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνο φωτισμό, σύγχρονες δυνατότητες συνδεσιμότητας σε εμάς που θα το επισκεπτόμαστε, ακόμα και έξυπνα κτίρια εξοπλισμένα με τις πλέον καινοτόμες υποδομές που εξασφαλίζουν εργονομία και άνεση.

Παράλληλα θα ενσωματώσουμε δυνατότητες και υποδομές smart mobility με έξυπνα συστήματα διαχείρισης κίνησης και μεταφορών, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενεργειακών πόρων ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη κατανάλωση ενέργειας. Τέλος τα συστήματα έξυπνης διαχείρισης αποβλήτων θα βελτιστοποιούν την αποδοτικότητα διαλογής αποβλήτων και απορριμμάτων δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και στην εκ νέου χρήση των υλικών.

Επικοινωνία Νέα