The Ellinikon

The Ellinikon

Το αύριο είναι εδώ.

Το The Ellinikon θα είναι μια νέα «πόλη μέσα στην πόλη», πλήρως ενσωματωμένη στην ευρύτερη περιοχή των Αθηνών, με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους.

Έπειτα από εντατικές προσπάθειες για την αξιοποίηση του χώρου του πρώην Διεθνούς Αεροδρομίου του Ελληνικού και με ένα ξεκάθαρο, τολμηρό αλλά και υλοποιήσιμο όραμα, το The Ellinikon γίνεται πραγματικότητα.

Σήμερα, δημιουργούμε ένα προορισμό που θα αποτελεί το νέο σημείο αναφοράς ως προς την ποιότητα ζωής, την αειφορία και την οικονομική ανάπτυξη – ένα σύνολο με πολλαπλάσια αξία από τα επιμέρους στοιχεία που το απαρτίζουν.

Ένα τοπόσημο. Μια όαση πρασίνου. Ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για όλους.

Σύμβολο μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Ένας παγκόσμιος προορισμός με οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Που σέβεται την κληρονομιά και τιμά την τοποθεσία.

Το παγκόσμιας εμβέλειας σχέδιο του The Ellinikon αντανακλά τον χαρακτήρα της Αθηναϊκής Ριβιέρας – τη θάλασσα, τον ήλιο, τη γη και τη φυσική χλωρίδα του τόπου μας.

Το μεσογειακό τοπίο κυριαρχεί και αναδεικνύεται περαιτέρω από το ξεχωριστό χαρακτήρα και τοπογραφία του Πάρκου και της Ριβιέρας του Ελληνικού.

Τα κτίρια ιστορικής και συναισθηματικής αξίας που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή θα διατηρηθούν και θα ενισχυθούν, ενώ παράλληλα θα δημιουργηθεί μια διαδρομή που θα συνδέει όλους τους χώρους αρχαιολογικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των στοιχείων του έργου θα είναι οι πλέον προηγμένες και βιώσιμες υποδομές, οι οποίες θα αναδείξουν το The Ellinikon σε πρότυπο ολοκληρωμένης και αειφόρου διαβίωσης.

Σύμβολο μιας νέας εποχής για την Ελλάδα. Ένας παγκόσμιος προορισμός με οφέλη για την τοπική κοινωνία.

Ένας νέος πνεύμονας πράσινου

Το σχέδιο του έργου αναπτύσσεται γύρω από μια απέραντη έκταση πράσινου, προσιτή σε όλους.

Το Πάρκο του Ελληνικού από μόνο του αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν τον δημόσιο χώρο πράσινου που αναλογεί σε κάθε Αθηναίο. Θα προσφέρει έτσι ένα πολυπόθητο περιβαλλοντικό όφελος στην πρωτεύουσα το οποίο θα απολαμβάνουν τόσο οι κάτοικοι όσο και επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Το The Ellinikon θα εξελιχθεί σε ένα ιδιαίτερα δραστήριο προάστιο με νέα σχολεία, πολιτιστικούς οργανισμούς και υπηρεσίες για τους πολίτες. Όλα αυτά σε μία από τις αρχαιότερες πόλεις του κόσμου αλλά ταυτόχρονα και μια κοσμοπολίτικη μητρόπολη.


Δημιουργώντας αξία

Με την ολοκλήρωσή του, το έργο προβλέπεται να συμβάλει κατά 2,5% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα φορολογικά έσοδα που θα αποφέρει στο κράτος θα υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, αναμένεται να δημιουργήσει πάνω από 75.000 νέες θέσεις εργασίας. Καθώς θα αναπτύσσεται, το The Ellinikon θα προάγει μια οικονομία χωρίς αποκλεισμούς, παρέχοντας πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και επαγγελματική κατάρτιση.

Όλα τα παραπάνω θα ενισχύσουν τη φήμη της Ελλάδας ως έναν ισχυρό προορισμό που καλύπτει όλες τις ανάγκες επισκεπτών, επιχειρήσεων και επενδυτών.

Οικοδομώντας το μέλλον.

Εκπληρώνοντας την υπόσχεση μας.

Η LAMDA, μέσα από στενή συνεργασία με τους εταίρους και επενδυτές μας – και με την υποστήριξη του ελληνικού κράτους και των Ελλήνων πολιτών – έχει ξεκινήσει ένα μεγαλόπνοο ταξίδι προς τη δημιουργία του The Ellinikon. Σεβόμενοι το ένδοξο παρελθόν , λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλές προσδοκίες και αξιοποιώντας την υποστήριξη όλων, οδεύουμε προς την ολοκλήρωση του έργου.

1925

Εγκατάσταση προσφύγων από τον Πόντο στην περιοχή του Ελληνικού.

1938

Έναρξη λειτουργίας του αεροδρομίου του Ελληνικού με διεθνής και εσωτερικές πτήσεις. Κατασκευή των στεγάστρων αεροσκαφών από την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.

1941

Μετατροπή του αεροδρομίου σε γερμανική αεροπορική βάση κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

1945

Εγκατάσταση αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF) στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, γνωστό με την ονομασία Αεροδρόμιο Χασάνι.

1953

Το αεροδρόμιο μετονομάζεται σε Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

1969

Ολοκλήρωση κατασκευής Ανατολικού Αερολιμένα, σχεδιασμένου από τον Φιλανδό αρχιτέκτονα Eero Saarienen.

1993

Κλείσιμο εγκαταστάσεων Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού.

1995

Επέκταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

2001

Εισαγωγή της Lamda Development S.A., μέλους του Ομίλου Λάτση, στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

2001

Μετεγκατάσταση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών από το Ελληνικό στα Σπάτα. Τελευταία πτήση από το αεροδρόμιο του Ελληνικού.

2002

Έναρξη κατασκευής της μαρίνας στο Ελληνικό για την φιλοξενία του Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας Αγίου Κοσμά.

2004

Αναδιαμόρφωση του χώρου του Ελληνικού για τη φιλοξενία αγωνισμάτων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

2013

Η LAMDA Development Α.Ε. υποβάλλει πρόταση ανάπλασης της περιοχής του αεροδρομίου του Ελληνικού στο Ελληνικό Δημόσιο.

2014

Η Lamda Development S.A. υποβάλλει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου Α.Ε. (ΤΑΙΠΕΔ) οικονομική προσφορά για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε.

2014

Υπογραφή της Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετοχώνμεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και LAMDA Development Α.Ε. για την πώληση των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.

2016

Υπογραφή τροποιητικής σύμβασης και κύρωση από την Βουλή των Ελλήνων.

2018

Έγκριση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης με Προεδρικό Διάταγμα.

2019

Έγκριση πολεοδομικών μελετών με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

2020

Έναρξη των πρόδρομων εργασιών ανάπλασης της περιοχής Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού Αγίου Κοσμά.

2021

Μεταβίβαση μετοχών της Ελληνικό Α.Ε. στη LAMDA Development Α.Ε.. Το έργο ανάπτυξης ονομάζεται The Ellinikon.

2022

Έναρξη έργων κατασκευής 1ης φάσης

2025

Ολοκλήρωση έργων 1ης φάσης

Υλοποιώντας το όραμά μας.

Οι αρχές ανάπτυξης του The Ellinikon.

Για να γίνει ένα όνειρο πραγματικότητα απαιτείται αφοσίωση και αποφασιστικότητα.

Αυτές οι δύο βασικές αρχές αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την υλοποίηση του The Ellinikon, ενός πραγματικά μοναδικού έργου.

Το πλάνο υποδομών του The Ellinikon

Το πλάνο υποδομών του The Ellinikon

Το πλάνο ανάπτυξης του Marina Residential Tower

Το πλάνο ανάπτυξης του Marina Residential Tower

Υποδομές

Η χωροταξική πλατφόρμα του The Ellinikon έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσελκύσει και να υποστηρίξει την πολυδιάστατη οικονομία του 21ου αιώνα.

Αυτό προϋποθέτει υποδομές τόσο με ανθρωποκεντρικό όσο και διαχρονικό χαρακτήρα.

Οι υποδομές αυτές θα είναι ανθεκτικές και τεχνολογικά προηγμένες. Θα προσαρμόζονται ομαλά στα υπάρχοντα δίκτυα κοινής ωφέλειας της πόλης αλλά θα διαθέτουν και την ευελιξία να ενσωματώσουν μελλοντικές καινοτόμες λύσεις.

Βιωσιμότητα

Το The Ellinikon θα αποτελέσει πρότυπο ολοκληρωμένης, αειφόρας διαβίωσης για τον 21ο αιώνα.

Οι δεσμεύσεις μας περιλαμβάνουν:

— Πιστοποιήσεις LEED για όλα τα κτίρια, πιστοποίηση SITE για το Πάρκο και τους δημόσιους χώρους και γραφεία πιστοποιημένα κατά WELL

— Αύξηση αποδοτικότητας και μείωση κατανάλωσης ενέργειας για ελαχιστοποίηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα

— Στρατηγικές εξοικονόμησης νερού για αποκατάσταση των φυσικών υδάτινων πόρων

— Βιώσιμα οικοδομικά υλικά για τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων

— Θωράκιση του έργου σε κλιματικές αλλαγές

— Δρόμοι περιπάτου, ποδηλατόδρομοι και παροχές για ηλεκτρικά οχήματα σε όλη την έκταση του έργου

Το Πάρκο του Ελληνικού θα σχεδιαστεί σύμφωνα με τις πλέον προηγμένες και ορθές πρακτικές βιωσιμότητας, προκειμένου να αποτελέσει οικολογικό ορόσημο και σημαντική πηγή εκπαίδευσης των κοινοτήτων σε έναν νέο τρόπο διαβίωσης.


Βιοποικιλότητα

Τοπία υψηλής βιοποικιλότητας θα ενισχύσουν και θα αναζωογονήσουν τα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής, εξασφαλίζοντας την υγεία και ευημερία τους.

Χώροι πρασίνου προβλέπονται πρωτίστως στο Πάρκο του Ελληνικού, αλλά και σε όλη την έκταση του έργου, με πολλαπλά οφέλη: δημιουργία νέων τόπων κατοικίας, προστασία από διάβρωση του εδάφους και πλημμύρες, καθαρισμό ατμόσφαιρας και υδάτων, διατήρηση φυσικών οικοσυστημάτων, αντιστάθμιση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον του The Ellinikon.

Η ποικιλομορφία των χώρων πρασίνου θα προσφέρουν στους επισκέπτες ευκαιρίες για επαφή με τη φύση, ψυχική ανάταση αλλά και κοινωνικές συναναστροφές.

Καινοτομία & Τεχνολογία

Το The Ellinikon θα είναι μια υπερσύγχρονη, «έξυπνη» πόλη που θα αντανακλά το μέλλον της κατοικίας, της εργασίας και της ψυχαγωγίας, αξιοποιώντας τεχνολογίες για να προσφέρει βιωσιμότητα και να εξυπηρετεί τις μελλοντικές γενιές.

Θα συγκαταλέγεται στις πρώτες αστικές αναπλάσεις τέτοιου μεγέθους παγκοσμίως που ενσωματώνουν ευθύς εξαρχής τις πλέον προηγμένες τεχνολογίες «έξυπνης πόλης», όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ), αναλύσεις δεδομένων, δίκτυο οπτικών ινών υπερυψηλής ταχύτητας και πλήρες δίκτυο 5G. Στόχος του The Ellinikon είναι να προσφέρει μια ψηφιακά ενδυναμωμένη καθημερινότητα σε κατοίκους και εργαζόμενους, καθώς και μια αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες. Πρόκειται για τεχνολογίες που έχουν ως επίκεντρο τον χρήστη – αποβλέποντας στην ευημερία, την ασφάλεια και την ιδιωτικότητα – και παρέχουν το απαραίτητο ψηφιακό υπόβαθρο για την οικονομία του μέλλοντος.

Οι δεσμεύσεις μας περιλαμβάνουν:

— Ψηφιακή συνδεσιμότητα αιχμής - ενσύρματη και ασύρματη

— Πλήρη σειρά λύσεων για έξυπνο σπίτι και έξυπνο γραφείο

— Έξυπνα συστήματα μέτρησης, φωτισμού, διαχείρισης απορριμμάτων, στάθμευσης, κυκλοφορίας, συστήματα πλοήγησης επαυξημένης πραγματικότητας (AR) – για τη βέλτιστη λειτουργία και αποδοτικότητα όλου του εξοπλισμού και των δικτύων εξωτερικού χώρου

— Λύσεις για το περιβάλλον και την ασφάλεια – για τη διαφύλαξη της φύσης και της ευεξίας

— Ειδική εφαρμογή για κινητά – για εύχρηστη και ενιαία πρόσβαση σε όλες τις ψηφιακές υπηρεσίες για κατοίκους και επισκέπτες


Ποιότητα Ζωής

Το The Ellinikon σχεδιάστηκε και θα κατασκευαστεί με γνώμονα τους ανοικτούς χώρους οι οποίοι συμβάλλουν καταλυτικά στην ευεξία των ανθρώπων.

Μας κάνουν να νιώθουμε άνετα και ικανοποιούν τις ανάγκες μας για καθαρό αέρα, φυσικό φωτισμό και κοινωνικές επαφές, υπαίθρια σωματική δραστηριότητα και ψυχική ανάταση, καθώς και για επαφή με το φυσικό περιβάλλον.

Το The Ellinikon θα επιτρέπει και θα ενθαρρύνει αυτή την επαφή δημιουργώντας κοινότητες και χώρους πρασίνου – καθένα με το δικό του χαρακτήρα - απόλυτα κατάλληλους για τους ανθρώπους που ζουν, εργάζονται και διασκεδάζουν εκεί.

Επικοινωνία