The Ellinikon

The Ellinikon

Σχετικά με το
The Ellinikon

Το The Ellinikon είναι ένα πολυδιάστατο έργο με σημαντική παρουσία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα.

Σε κοντινή απόσταση από το κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι του Πειραιά και τον νέο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, το Τhe Ellinikon είναι μοναδικό στην Ευρώπη τόσο ως προς την τοποθεσία και το μέγεθός του – τρεις φορές μεγαλύτερο από το Μονακό – όσο και ως προς την κλίμακα και τον φιλόδοξο χαρακτήρα του.

Το The Ellinikon θα θέσει ένα νέο σημείο αναφοράς για το μέλλον της παράκτιας ανάπτυξης στη Μεσόγειο αφού θα εξασφαλίζει την ολοκληρωμένη, αειφόρο διαβίωση, και θα περιλαμβάνει εμβληματικούς χώρους, έξυπνες υποδομές, και μεγάλο εύρος επιχειρηματικών προοπτικών.

Μια σειρά από οικίστηκες αναπτύξεις οι οποίες θα φιλοξενήσουν χιλιάδες κατοίκους, σε συνδυασμό με βασικές υπηρεσίες – όπως παιδεία και υγειονομική περίθαλψη - διαθέσιμες σε όλους.

Το Πάρκο του Ελληνικού θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο για όλα τα παραπάνω. Θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραλιακά δημόσια πάρκα στον κόσμο και σύμβολο της ελληνικής κληρονομιάς και βιοποικιλότητας.

Highlights

 • The Ellinikon Park

 • The Ellinikon Riviera

 • Η Μαρίνα

 • Κατοικίες γνωστών ξενοδοχειακών brands

 • Παραλιακές κατοικίες

 • Κατοικίες στο πάρκο

 • Εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης

 • Ιδιωτική & Ανώτερη Εκπαίδευση

 • Αθλητικές εγκαταστάσεις

 • Αθλητικοί σύλλογοι

 • Χώροι πολιτισμού

 • Φιλοξενία & Ξενοδοχεία

 • Καταστήματα & Εμπορικά Κέντρα

 • Εμπορικά Γραφεία & Πύργοι

 • Τουριστικό Θέρετρο

Με επικεφαλής την LAMDA Development Α.Ε. και κινητήριο δύναμη τις συνεργασίες παγκόσμιας εμβέλειας, το The Ellinikon αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην ιστορία της Ελλάδας.

Η LAMDA εξειδικεύεται στην ανάπτυξη, επένδυση και διαχείριση ακινήτων σε όλη την Ελλάδα. Είναι αναγνωρισμένη ως ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στον τομέα των εμπορικών κέντρων, με το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της να επεκτείνεται στους τομείς των εμπορικών, οικιστικών και ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

Η LAMDA Development είναι μέλος του Ομίλου Λάτση.

Οι συνεργάτες μας στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη

Lead Masterplanner

Foster + Partners Limited

Αρχιτέκτονας τοπίου

SKAPE Ltd

Σύμβουλοι Διαχείρισης Έργου

Hill International, Inc.

Αρχιτέκτονες και Σχεδιαστές

Tombazis & Associates Architects
Urban Environmental Reformations S.A.
DECATHLON S.A.

Σύμβουλοι Διαχείρισης Σχεδιασμού

RACE Consulting Engineers LP

Σύμβουλοι Μηχανικοί

ΤΕΚΕΜ S.A.
LDK Consultants
DENCO TRANSPORT ENGINEERS Ltd
HYDROMENT – ENGINEERING CONSULTANTS S.A.
KANON CONSULTING
DOMI S.A.
National Technical University of Athens
Hydroexigiantiki Consulting Engineers

Σύμβουλοι Μηχανικοί Περιβάλλοντος

Enveco S.A.
INTERGEO Environmental Technology Ltd
PLINIOS S.A.

Σύμβουλοι Μηχανικοί Παράκτιων Έργων

Rogan Associates
ΜΑRΝΕΤ S.A

Σύμβουλοι Μηχανικοί Γεωτεχνικών Έργων

Edafomichaniki S.A.
National Observatory of Athens
Langan Engineering and Environmental Services, Inc.
Geotopos S.A.
GEOTECH Ltd
ΧΥΖ G.P.

Άλλοι Συνεργάτες

SLM Services
Ergonomia S.A.

Γίνετε μέλος της ομάδας του The Ellinikon

Στο The Ellinikon θα γίνετε μέρος μιας ομάδας έμπειρων και εξειδικευμένων επαγγελματιών, οι οποίοι συνεργάζονται στενά για να δημιουργήσουν ένα έργο παγκόσμιου βεληνεκούς το οποίο θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας.

Ενημερωθείτε για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας

Δημιουργήστε το δικό σας προφίλ υποψηφίου για να βρείτε τη δική σας θέση στο The Ellinikon

 

Γίνετε μέλος της ομάδας του The Ellinikon

Οδηγίες & Πληροφορίες Επισκεπτών

Στόχος μας είναι η προώθηση της δημόσιας συγκοινωνίας ως κύριο τρόπο μετακίνησης από και προς το The Ellinikon – μετρό, λεωφορείο, τραμ ή ποδήλατο – με σκοπό τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το The Ellinikon θα είναι εύκολα προσβάσιμο και με πολλαπλές συγκοινωνιακές συνδέσεις με την ευρύτερη περιοχή των Αθηνών:

(Χρόνοι μετακίνησης μέσω του οδικού δικτύου)

Ερωτήσεις & Απαντήσεις

1. Πότε μπορώ να επισκεφτώ το The Ellinikon;

Οι περισσότερες από τις αναπτύξεις της φάσης 1 θα έχουν ολοκληρωθεί και θα είναι επισκέψιμες μέχρι το τέλος του 2025.

Ωστόσο, σχεδιάζουμε χώρο νωρίτερα όπου οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν το The Ellinikon για αναψυχή και ψυχαγωγία, αλλά και για να γνωρίσουν το έργο με δράσεις που ετοιμάζουμε για το κοινό.

2. Πού βρίσκεται το The Ellinikon;

Το The Ellinikon βρίσκεται στο νότιο τμήμα της πόλης της Αθήνας - της πρωτεύουσας της Ελλάδας. Της πόλης όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία και όπου βρίσκονται αρχαιολογικοί θησαυροί, όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας.

Το The Ellinikon είναι ένα ελληνικό τοπίο στις ακτές της Μεσογείου και εκτείνεται στην πανέμορφη παραλιακή ζώνη της Αθήνας. Είναι κάτι εντελώς μοναδικό για τη θέση, την κλίμακα και τις δυνατότητές του. Έχει άμεση συνδεσιμότητα με το κέντρο της Αθήνας, το λιμάνι του Πειραιά και το διεθνές αεροδρόμιο.

3. Θα έχουν όλοι πρόσβαση στο The Ellinikon;

Το The Ellinikon θα είναι ανοιχτό και εύκολα προσβάσιμο σε όλους. Όλοι θα μπορούμε να επισκεφτούμε το Πάρκο του Ελληνικού, την νέα παραλία, την μαρίνα και να περπατήσουμε και να κάνουμε ποδήλατο στους πεζόδρομους και ποδηλατοδρόμους μήκους 50 χλμ. χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση για την είσοδό σε αυτά. Επίσης, η εύκολη πρόσβαση και η ζεστή φιλοξενία ατόμων με ειδικές ικανότητες είναι πρωταρχικό μας μέλημα.

4. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

Το έργο έχει χρονικό ορίζοντα 25ετίας και θα ολοκληρωθεί σε στάδια. Στην πρώτη 5ετή φάση θα χαρούμε το 45% του Πάρκο του Ελληνικού, δίκτυο πεζοδρόμων και κοινόχρηστους ανοιχτούς χώρους, την αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου με τη δημιουργία νέας παραλίας μήκους 1 χλμ, και την αναβάθμιση της μαρίνας του Αγ. Κοσμά. Τα έργα υποδομής δεν σταματούν εδώ αλλά συνεχίζουμε με συγκοινωνιακές και λειτουργικές υποδομές και λιμενικά έργα, δύο νέα εμπορικά κέντρα και το ολοκληρωμένο τουριστικό συγκρότημα IRC, τη δημιουργία νέων αθλητικών εγκαταστάσεων, την ανάπλαση των hangars και του κτιρίου Saarinen, καθώς και οικιστικές αναπτύξεις και ξενοδοχεία.

5. Ποια θα είναι τα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την Ελλάδα;

Το Ελληνικό είναι ένα έργο εθνικής εμβέλειας και διεθνούς αναφοράς. Στόχος μας είναι η ανάδειξή του ως ένα σημαντικό κέντρο οικονομικής, περιβαλλοντικής και καινοτόμας ανάπτυξης, παγκοσμίου τουριστικού προορισμού, επιχειρηματικού κέντρου και χώρου αναψυχής στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Το έργο του Ελληνικού ύψους €8 δισ., αναμένεται να συμβάλει κατά 2,4% στο ΑΕΠ της χώρας στην ολοκλήρωση του, ενώ παράλληλα, θα συνεισφέρει συνολικά πάνω από €14 δισ. έσοδα σε φόρους στο κράτος. Αναμένεται να δημιουργήσει επίσης περισσότερες από 75.000 θέσεις εργασίας.

6. Τι αλλαγή θα φέρει το The Ellinikon στην καθημερινότητα;

Τα οφέλη από την ανάπλαση του Ελληνικού θα είναι πολλαπλά για όλους τους πολίτες. Στο κέντρο του έργου ανάπλασης βρίσκεται μια πρότυπη αστική ανάπτυξη με σημαντικές εκτάσεις αφιερωμένες στο κοινό καλό. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αστική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Το The Ellinikon θα είναι μια νέα πόλη με χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και εργαζομένους που θα έρχονται στην περιοχή καθημερινά. Θα προσελκύσει νέους επισκέπτες, αυξάνοντας την τουριστική κίνηση στην ευρύτερη περιοχή, ωφελώντας συνολικά την τοπική αλλά και την εθνική οικονομία.

Ταυτόχρονα, η δημιουργία του Πάρκου του Ελληνικού και των κοινόχρηστων χώρων που συνολικά θα ανέρχονται σε 2.600.000 τ.μ, θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, δίνοντας την ευκαιρία να διασκεδάσουν, να αθληθούν και να παρακολουθήσουν ποικίλες εκδηλώσεις και εκθέσεις. Το The Ellinikon θα αποτελέσει μια νέα κοιτίδα πολιτισμού διεθνούς ενδιαφέροντος.

7. Πώς θα καταφέρει το The Ellinikon, στο σύνολό του, να ενσωματωθεί στον αστικό ιστό της Αθήνας;

Το έργο βασίζεται σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο με διεθνή πρότυπα στο οποίο μεγάλες περιοχές είναι ελεύθερες για δημόσια χρήση. Έτσι στο Πάρκο του Ελληνικού θα αναπτυχθούν κοινόχρηστες εκτάσεις πρασίνου ανοιχτές για όλους μας, καθώς και περιοχές όπου θα δημιουργηθούν παιδικοί σταθμοί, ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πολιτιστικά κέντρα και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης για να μπορούμε να χαιρόμαστε μια καλύτερη καθημερινότητα.

Το όραμά μας είναι να αναβαθμιστεί ολόκληρη η περιοχή. Ο χαρακτήρας της περιοχής όμως καθώς και η πολιτιστική κληρονομιά θα διατηρηθούν στο ακέραιο με την αναβάθμιση των ιστορικών κτιρίων σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

8. Ποιο είναι το εκτιμώμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Ελληνικού μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης (5ετίας) ανάπτυξης;

H επένδυση στο Ελληνικό εκτελείται με πρότυπο τρόπο και με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον. Επιδιώκουμε να λειτουργούμε ως υπόδειγμα μεγάλου "πράσινου έργου".
Ο σεβασμός και η προστασία του περιβάλλοντος είναι για εμάς περισσότερο από αυτονόητες έννοιες για αυτό και έχουμε προβλέψει σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και εναλλακτικούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας. Επιπλέον, εξασφαλίζουμε πρόσβαση στο The Ellinikon με τα ΜΜΜ, με ποδήλατο ή πεζοί ώστε να αποφευχθεί η κυκλοφοριακή συμφόρηση και να επιτευχθεί μείωση των ρύπων. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μεγάλο μέρος της έκτασης του The Ellinikon θα αξιοποιηθεί για την δημιουργία ελεύθερων χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Κατά τη διάρκεια του έργου έχουμε προβλέψει σχέδιο διαχείρισης και απόθεσης των υλικών που προέρχονται από τις εργασίες κατεδάφισης και κατασκευής. Επίσης, ο σχεδιασμός μας περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ούτως ώστε το κατασκευαστικό μέρος να πραγματοποιηθεί με όσο το δυνατόν ομαλότερο τρόπο και περιορισμένες οχλήσεις στις γύρω περιοχές.

9. Τι συστήματα smart city θα υπάρχουν στο The Ellinikon;

Το έργο στο Ελληνικό αποτελεί το μοντέλο μιας πρότυπης αστικής ανάπλασης με την ενσωμάτωση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών. Μεταξύ άλλων στο έργο ενσωματώνουμε έξυπνες υποδομές συστημάτων άρδευσης, έξυπνη διαχείριση υδάτων, έξυπνο φωτισμό, σύγχρονες δυνατότητες συνδεσιμότητας σε εμάς που θα το επισκεπτόμαστε, ακόμα και έξυπνα κτίρια εξοπλισμένα με τις πλέον καινοτόμες υποδομές που εξασφαλίζουν εργονομία και άνεση.

Παράλληλα θα ενσωματώσουμε δυνατότητες και υποδομές smart mobility με έξυπνα συστήματα διαχείρισης κίνησης και μεταφορών, ενώ υπάρχει σχεδιασμός για έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενεργειακών πόρων ώστε να εξασφαλίζεται βιώσιμη κατανάλωση ενέργειας. Τέλος τα συστήματα έξυπνης διαχείρισης αποβλήτων θα βελτιστοποιούν την αποδοτικότητα διαλογής αποβλήτων και απορριμμάτων δίνοντας έμφαση στην ανακύκλωση και στην εκ νέου χρήση των υλικών.

Επικοινωνία